اتوماسیون صنعتی فرایندی است جهت محول کردن وظیفه تصمیم گیری از نیروی انسانی و راهنماهای دستی و… به تجهیزات مکانیزه و دستورالعمل‌های نرم‌افزاری و برنامه‌نویسی. هدف از این جایگزین‌سازی فراهم کردن بازرسی اتوماتیکی و راهنماهای رباتیک است. به واسطه رشد و گسترش اتوماسیون صنعتی، گشایش‌های جدیدی در عرصه تولید و بازرسی صنعتی رخ داده و بدین ترتیب این فن‌آوری به مرور عرصه‌ی صنعت را تسخیر خواهد کرد.
از سوی دیگر دامنه گسترده‌ی فعالیت‌هایی که این فن‌آوری پوشش می‌دهد نیز در ترویج بازار اتوماسیون صنعتی نقش مثبتی را ایفا کرده است. انجام برخی از عملکردهای دستی نیروی کار از طریق دستگاه‌ها و تجهیزات مکانیزه، انجام فرایند پایش و بازرسی به صورت اتوماتیک، نظارت بر حسن اجرای انجام کارها و فعالیت‌ها در سطح سازمانی، کنترل کیفیت محصولات و کنترل فرایندها بخشی از گستره کاربردی فرایند اتوماسیون صنعتی بشمار می‌رود.
با توجه به مزایای قابل توجه و آشکار اتوماسیون صنعتی نسبت به روش‌های سنتی، طی سالیان اخیر صاحبان صنایع در کشور نیز به وفور به این فن‌آوری روی آورده اند. در ادامه برخی مزایای اتوماسیون صنعتی که باعث ترویج و رشد آن گردیده اشاره شده است:
– اتوماسیون صنعتی می‌تواند جایگزین خوبی برای کارهای سخت، سنگین و کسل‌کننده دستی باشد. برخی فرایندها و عملیات‌ها در خط تولید نظیر بازرسی چشمی یا عملیات‌های تکراری ظرف چند ساعت متمادی خسته کننده و باعث از بین رفتن تمرکز نیروی انسانی می‌شوند. از طریق قابلیت‌های فن‌آوری اتوماسیون صنعتی می‌توان این قسم عملیات‌ها را به صورت مکانیزه  و تحت کنترل نرم افزاری قرار داد تا ضمن این که کار به نحو احسن انجام می‌شود، فرایند پایش بدون وقفه و خستگی پیش می‌رود.
– برخی اوقات فرایند پایش، بازرسی، اقدام و عملیات می‌بایست در شرایط محیطی سخت انجام شود. برای مثال کار در دمای بالا یا ارتفاع زیاد، یا کار در مکان‌هایی که ذرات سمی و شیمیایی در آن معلق می‌باشند برای نیروی کار آسیب‌زا خواهد بود. اتوماسیون صنعتی فرایندی است که به خوبی جایگزین این نوع امور شده و سلامت و ایمنی نیروی کار را حفظ خواهد کرد.
– اتوماسیون صنعتی سرعت تولید و بازرسی را افزایش داده و هزینه نیروی انسانی را کاهش می‌دهد. با استفاده از این فرایند نیاز به وقفه‌های ناشی از بازرسی انسانی نیست. همچنین خطاهای احتمالی که نیروی کار انسانی ممکن است در فرایند بازرسی یا انجام کار بدان ها مبتلا شود، در اتوماسیون صنعتی به حداقل خود می‌رسد یا دست‌کم قابل کنترل می‌شود.
– با استفاده از اتوماسیون صنعتی کارهایی را می‌توان انجام داد که در توان نیروی کار انسانی و صرف دستگاه‌های مکانیکی نیست. از این رو با شکل‌گیری و تکوین اتوماسیون صنعتی عرصه‌های جدیدی برای صنعت گشوده شده و قابلیتها و امکاناتی بر آن ایجاد شد که باعث ارتقای فرایند ساخت و تولید محصولات و افزایش کیفیت‌شان شده است.
با توجه به مزایای برشمرده، می‌توان گفت اتوماسیون صنعتی روشی است برای کاهش هزینه‌های کل، افزایش بهره‌وری و بازدهی کار، برداشتن بخش‌هایی از کار از روی دوش نیروی انسانی، و… . گرچه بزعم برخی هزینه‌های خرید تجهیزات اتوماسیون صنعتی، نصب و راه‌اندازی این تجهیزات در واحدهای صنعتی بالا می‌باشد، اما باید توجه داشت که این هزینه برای یک بار و جهت بهره‌برداری و استفاده برای بازه‌های درازمدت صرف می‌شود و از این رو در مجموع فرایندی است مقرون به صرفه، و در عین حال منطبق با نیازها و اقتضائات روز و جهانی عرصه تولید و صنعت بشمار می‌رود.

 کپی مطالب بالا با ذکر منبع بلامانع است.

5/5 - (1 امتیاز)
تعداد بازدید ها : 994
فهرست