اتوماسیون صنعتی را می توان یک فن آوری چند منظوره دانست که نه تنها به ارتقا و افزایش قابلیت کاربردی سایر تجهیزات و ماشین آلات منجر می شود، بلکه خود نیز در فرایند های کاربردی بیشترین بهره را از قابلیت های مکانیکی، الکتریکی و دستی می برد. در واقع از آن جا که این فن آوری یک فرآورده وابسته و مشروط به نیازهای سایر تجهیزات می باشد، در طراحی و ساخت و نوع کاربرد نیز طبیعتاً متکی بر ظرفیت های موجود سایر تجهیزات است. هر فن آوری جدید بسته به نیاز و نقایص فن آوری های موجود ابداع و توسعه می یابد. بنابراین حدود آن تا مقدار زیادی مشروط به نیازی است که بهره گیرندگان و مصرف کنندگان از محصول جدید دارند.
در طراحی و ساخت تجهیزات اتوماسیون صنعتی نیز این نکته لحاظ می شود که تجهیز مربوطه قرار است نقصی از تکنولژی تجهیزاتی موجود را برطرف سازد. از این رو روند ساخت این تجهیزات مبتنی بر امکانات تا کنون موجود است. از سوی دیگر اتوماسیون صنعتی بواسطه شتاب روز افزون تکنولوژی در سال های اخیر به نوعی در فن آوری های جدید ادغام شده است. در فرآورده های صنعتی و الکتریکی جدید نظیر گوشی های همراه یا تبلت ها و محصولاتی از این دست، دیگر همچون گذشته تفکیک کارکرد های قطعات، چندان محلی از اعراب ندارد، و عملکرد ها به نحوی در هم ادغام شده اند. در این فرایند پیچیده در هم تنیده تجهیزات اتوماسیون صنعتی نیز به نوبه خود در پیشبرد اهداف ناشی از ساخت و تجهیز محصولات یاری می رسانند. برخی از شاخص های این مکانیزم را می توان به شرح زیر برشمرد:
–    فن آوری چند لمسی: فن آوری مولتی تاچ یا چند لمسی از قابلیت های جدیداً اضافه شده به تجهیزات خصوصاً الکتریکی است و به واسطه رشد و ارتقای فن آوری اتوماسیون صنعتی حاصل شده است. حتماً در بزرگ و کوچ کردن تصاویر یا فیلم های موبایل یا تبلت از مزایای این قابلیت منحصر به فرد بهره برده اید. از طریق این تکنولوژی کاربران گوشی ها و تبلت ها و سایر تجهیزات تصویری مدرن می توانند با سرعت عمل بیشتر و کسب رضایت بالاتر از اپلیکیشین ها یا تصاویر آرشیوی دیدن کنند و از آن ها بهره ببرند. در واقع صفحات چند لمسی دارای این قابلیت هستند که از چند نقطه مختلف تماس لمسی انجام شود تا تنظیمات مورد نظر به انجام برسد. اکنون بسیاری از برنامه های نرم افزاری HMI ها نیز دارای این مزیت بوده و اپراتور ها می توانند با بهره گیری از آن فرایند های مورد نظر خود را تحت کنترل و مدیریت بهتر قرار دهند.
–    اپلیکیشن های همراه: طبیعی است که به وجود آمدن قابلیت هایی نظیر بانک های اپلیکیشن در تلفن های همراه و تبلت باعث شده است فرایند جستجو و یافتن نرم افزارهای مورد نیاز بسیار سریع تر شود. دیگر نیازی نیست که همچون گذشته یک مرورگر را باز کنیم و نرم افزار مورد نظر خود را در موتور جستجو پیدا کنیم تا پس از انتخاب URL آن، اپلیکیشن در دسترس قرار گیرد. بلکه امروز با یک کلیک و با یک تماس لمسی می توان به بانکی از نرم افزارها در زمینه های مختلف دست یافت و به سرعت گزینه های مورد نظر را روی وسیله همراه نصب کرد. در دنیای اتوماسیون صنعتی نیز تلاش می شود آخرین و بهترین روش ها برای دسترسی سریع تر به اطلاعات از طریق گوشی های هوشمند و تبلت ها یافته شود.
–    HTML5: امروز تلاش می شود تا با استفاده از تجهیزات اتوماسیون صنعتی سرعت سرچ و بهره گیری از اپلیکیشن ها را در مقایسه با روش های جستجو از طریق مرورگرها تسریع کنند. صفحات گوشی ها و تبلت ها تعدادی رابط های انسان ماشین یا HMI هستند که PC محور می باشند. بسته های نرم افزاری متکی بر HMI از طریق HTML5 پشتیبانی می شوند. این سیستم پشتیبانی به کاربر اجازه می دهد مطابق با استانداردهای HTML5 دسترسی به صفحات، دسترسی از راه دور داشته باشد و بتواند این صفحات را در صفحات از راه دور نظاره و کنترل کند. در این شیوه یک فرایند یک بار نوشته می شود اما به تعداد مورد نیاز بارها تکرار می شود و از این طریق نه تنها در زمان صرفه جویی می شود بلکه فرایند ها ساده تر می شوند. گویی به ازای یک بار تدوین می توان بارها از الگوی تدوین شده بهره برد و نیازی به تکرار فرایند تدوین و نوشتن مجدد نیست.
–    سیستم های وایرلس صنعتی: در این فرایند نیازی به دسترسی وایرلس از طریق ابزارهای راه دور نداریم، بلکه بر مکانیزم انتقال بی سیم اطلاعات و داده ها به سیستم های کنترلی مبتنی هستند. به عنوان مثال یک سنسور در محلی دور مثلا روی یک مخزن نصب می شود و اطلاعات مبنی بر فرایند های جاری مربوطه را به صورت وایرلس به یک سیستم کنترلی منتقل می کند که چه بسا بسیار دورتر از محل نصب سنسور باشد. این روش نسبت به روش های سنتی که در آن برای انتقال داده ها از کابل های انتقال پیام و سایر تجهیزات استفاده می شد بسیار مقرون به صرفه تر است. علاوه بر این هزینه های ناشی از نگهداری و تعمیرات تجهیزات مربوطه نیز مرتفع می شود. به همین دلیل است که مشتریان و فعالان واحدهای صنعتی و خدماتی در سال های اخیر استقبال کم نظیری از این سرویس داشته اند.
–    استفاده از مبدل های انرژی DC: استفاده از این مبدل انرژی دارد جایگزین مبدل های AC می شود که در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفت. مبدل DC از آن جا که خطوط انتقال ولتاژ قوی تری دارد نسبت به مبدل های انرژی AC کارآمدی بیشتر و هزینه های هدر رفت انرژی کمتری دارد. در حال حاضر نیز اغلب تجهیزات مربوطه نظیر VFD ها، سخت افزارها و از این قسم با مبدل های DC تغذیه می شوند.
اتوماسیون صنعتی با کاستن از زمان انجام فرایندها و افزایش توأمان دقت آنها مزایای مشهودی در سیستم های الکتریکی و صنعتی فراهم آورده است. امروز بخش اعظم تجهیزات و امکانات خدماتی که در دسترس شهروندان در سرتاسر جهان قرار دارد به نحوی از تجهیزات اتوماسیون صنعتی بهره برده اند. گرچه بسیاری از کاربران این تجهیزات از ماهیت و جایگاه و نقشی که اتوماسیون صنعتی در تسهیل فرایندهای جاری شان داشته است اطلاعی ندارند اما در عوض از این تسهیلات بهره می برند. شرکت های تولید کننده تجهیزات نیز با علم به مزایایی که اتوماسیون صنعتی می تواند داشته باشد می کوشند بهترین و اثربخش ترین استفاده را از این فن آوری در محصولات تولیدی داشته باشند.
نه تنها تجهیزات خدماتی بلکه چنان که اشاره شد، تجهیزات صنعتی نیز می توانند از تسهیلات فرایندهای اتوماسیون صنعتی به نحو احسن استفاده کنند. واگذرای بسیاری از فرایندهای بازرسی، پایش، هشدار و حتی فرایندهای مکانیکی به این تجهیزات هزینه و زمان انجام فرایندها را به طرز مشهودی می کاهد. بنابراین استفاده و بهره گیری از اتوماسیون صنعتی امروز یک مزیت رقابتی برای هر واحدی است که به نحوی در زمینه تولید محصولات و ارائه خدمات در حال فعالیت می باشد.

کپی مطالب بالا با ذکر منبع بلامانع است.

5/5 - (1 امتیاز)
تعداد بازدید ها : 1,064
فهرست