اتوماسیون صنعتی و تجهیزات اتوماسیونی که با ظهور خود انقلابی در بازار ارئه خدمات صنعتی به پا کردند در تسهیل بسیاری از فرایندهای صنعتی، خصوصاً مانیتورینگ و هدایت فرایندها نقش برجسته ای را ایفا کردند. با ظهور این تکنولوژی نه تنها فرایندها تسهیل و تسریع گردید، بلکه دقت انجام آنها نیز به طرز مشهودی افزایش یافت و به این ترتیب واحدهای صنعتی توانستند با سپردن بخشی از امور به تجهیزات اتوماسیون صنعتی به بهره وری کار خود بیفزایند. تجهیزات و نرم افزارهای رابط انسان و ماشین یا HMI ها از جمله مهم ترین دستاوردها در صنعت اتوماسیون صنعتی قلمداد می شوند. این مجموعه های نرم افزاری و سخت افزاری چنان که پیشتر اشاره گردید وظیفه تبدیل داده های فرایندهای فنی به کدها و علائم قابل تفسیر و خوانش به اپراتورها و مدیران واحدها را دارند.
به جهت تنوع کاربردی این تجهیز، امروز شرکت های اتوماسیون صنعتی در رقابتی شدید به منظور تسخیر بازار این محصول می باشند و در این راستا تلاش ها جهت ابداع روش ها و راهکارهای نوین بمنظور ارتقای HMI ها برای مصرف کنندگان نیز مزایای زیادی به همراه داشته است. گرچه محصولات HMI امرن (Omron) نام آشناترین تجهیزات در زمینه اتوماسیون صنعتی بوده و این محصولات بازار قابل توجهی در سرتا سر جهان دارند، اما با این وجود شرکت های ژاپنی بخش زیادی از بازار HMI را در تسخیر خود گرفته اند. شرکت میتسوبیشی (Mitsubishi Electric) با تولید طیف متنوع HMI در حال حاضر وضعیت خوبی به لحاظ جلب رضایت مشتریان داشته است. فانوک (Fanuc) دیگر واحد صنعتی تولید کننده تجهیزات اتوماسیون صنعتی است که در زمینه تولید تجهیزات رابط انسان ماشین یا  HMI دستاوردهای قابل ملاحظه ای داشته است. یاسکاوا (Yaskawa) دیگر شرکت فعال در زمینه تولید تجهیزات اتوماسیون صنعتی است که محصولات آن به وفور در بازار ایران یافت می شود و اغلب مشتریان در خصوص استفاده از تجهیزات HMI این شرکت اظهار رضایت می کنند. شرکت آلمانی زیمنس (Siemens) نیز دیگر واحد صنعتی فعال در زمینه اتوماسیون صنعتی می باشد که در فرایندهای صنعتی پیچیده دارای قابلیت های بسیار قابل ملاحظه ای می باشد.
پیش از این و در مقاله HMI و مزایای آن در خصوص نحوه عملکرد و مزایای آن در مقایسه با ابزارها و تجهیزات سنتی اشاراتی شد. حال و به منظور آشنایی با ابعاد گسترده تر این تجهیز اتوماسیون صنعتی، کاربردها و مزایای آن را در قالب سؤالات و جواب هایی پیگیری می کنیم تا آشنایی بیشتری نسبت به قابلیت های این تجهیز اتوماسیون صنعتی کسب شود:
–    چه چیزی فن آوری رابط انسان و ماشین یا HMI را تعریف می کند؟
HMI به تعبیر ساده عبارت از هر ابزار یا نرم افزاری می باشد که به شما اجازه می دهد با ماشین ارتباط متقابل داشته باشید. کار کردن با این تجهیز به سادگی استفاده از نمایشگرهای تک لمسی سنتی است که روی ماشین نصب می شوند. حتی می تواند دارای قابلیت های چند لمسی با تکنولوژی های سطح بالا باشد و در عین حال فرایندها را به همان سادگی پیش ببرد. نمونه هایی از مختصات فیزیکی HMI را می توان در نمایشگرهای لمسی، ابزارهای همراه، صفحه کلیدهای لمسی و دکمه های فشاری لمسی یافت.
–    چگونه HMI سیستم های موجود را بهبود می بخشد؟
از نقطه نظر صنعتی بزرگ ترین مزیت HMI قابلیت آن در مانیتورینگ فرایند تولید و تغییر دادن فرایندهای تولید بر حسب نیازها و الزامات است، به طوری که اثربخشی فرایند افزایش می یابد و زمان هدر رفت کاهش می یابد. بنابراین مهم ترین مزیت این تجهیز در مانیتورینگ فرایندها یافت می شود. یک سیستم HMI اگر متناسب با مقتضیات کار طراحی و نصب شده باشد نه تنها بهره وری نیروی کار و اپراتور را افزایش می دهد، بلکه بینش و آگاهی مجموعه در خصوص نگهداری و کنترل ماشین آلات و فرایندها را افزایش می دهد. یکی از بهترین کدهایی که HMI صادر می کند آلارم است که گواهی است بر حساس شدن ماشین آلات یا فرایندها در روال جاری امور. این کد و کدهای نظیر این با پیشگیری از بروز هر گونه خطا، مجموعه را از وقوع رویداد مخرب در فرایندها مصون می دارد.
–    نیازهای سیستم ها برای بهره گیری از قابلیت HMI چیست؟
HMI ها می توانند در طیف متنوعی از سیستم ها و فرایندها مورد استفاده قرار گیرند. از سیستم های مستقل و تک پایه تا سیستم های گسترده توزیع می توانند از این تکنولوژی اتوماسیون صنعتی بهره ببرند. برای سیستم های توزیع می توان از سخت افزارهای سروری، سرور مایکروسافت OS و نودهای متعدد استفاده کرد تا متعادل با نیازهای کاربردی شما شود.
به طور کلی می توان گفت نیازهایی که یک سیستم به منظور بهره گیری بهینه از HMI می بایست داشته باشد تا حد زیادی وابسته به کاربرد است، اما آن چه مشهود است استفاده از نمایشگرها بسیار مثمر ثمر خواهد بود. به طور کلی تکنولوژی لمسی برای عموم آشنا و مطلوب است. شما تصور داشته باشید که روزانه چقدر از تبلت و تلفن های همراه لمسی استفاده می کنید و چقدر این تکنولوژی برای شما آشناست.
–    کجا می توان HMI را پیاده سازی کرد؟
معمولا از این تجهیز اتوماسیون صنعتی زمانی استفاده می شود که نیاز به دخالت نیروی انسانی روی ماشین یا ابزار اتوماسیون صنعتی وجود دارد. میزان این دخالت گری می تواند متنوع باشد اما HMI می تواند در هر کاربردی مورد استفاده قرار گیرد. تجهیزات HMI معمولاً در فرایندهای ساخت مورد بهره برداری قرار می گیرند. از خود صنعت تولید تجهیزات اتوماسیون صنعتی تا صنایع کشاورزی و صنایع غذایی، این تجهیز اتوماسیون صنعتی می تواند کاربرد داشته باشد. صنایع فرایندی و عملیاتی نظیر نفت، گاز، عملیات های معدنی و نظایر آن از جمله بهره گیرندگان ثابت و قطعی HMI محسوب می شوند. در این فرایندها، مدیریت و پایش عملیات ها در اتاق های کنترل انجام می گیرد.
تجهیزات HMI در کنار سایر تجهیزات اتوماسیون صنعتی نظیر PLC ها، اکتیویتورها، سنسورها و … کارآیی و اثربخشی مشهود در صنایع داشته اند و از بدو شکل گیری این تجهیزات ما شاهد رشد و ارتقای فرایندهای تولیدی در واحدهای صنعتی بوده ایم. با توجه به این که طی سالیان اخیر و به جهت آشنایی بیشتر صاحبان صنایع کشور با این تجهیزات، درخواست برای تهیه و تأمین محصولاتی نظیر HMI افزایش یافته است، بخش زیادی از بازار تأمین کنندگان تجهیزات اتوماسیون صنعتی متوجه این محصول شده است. البته و خوشبختانه مزایا و بهره هایی که می تواند از جانب HMI بر واحدهای صنعتی موثر باشد دیده شده و به این ترتیب می توان گفت HMI امتحان خود در زمینه افزایش بهره وری فرایندهای صنعتی را پس داده است.
بر حسب این پشتوانه و با توجه به دستاوردهای ذکر شده، گروه صنعتی کاسپین نیز طی سالیان اخیر بخشی از بازار خود را معطوف به این محصول اتوماسیون صنعتی کرده است و امروز آمادگی دارد در صورت درخواست مشتریان، از هر یک از برندهای مورد نیاز مشتریان محصول مورد نظرشان را تهیه و در اسرع وقت تحویل ایشان دهد. لازم به ذکر است هر کدام از تولید کنندگان تجهیز مذکور اعم از امرن، یاسکاوا، میتسوبیشی و … هر یک به نوبه خود سهمی در افزایش کارایی HMI داشته اند و این به جهت نوآوری هایی است که هر کدام روی تکنولوژی موجود اضافه کرده اند. به جهت این ابداعات ممکن است محصولات هر برند تفاوت هایی ولو کوچک با سایر واحدها داشته باشد و از این حیث می تواند برای کاربردهای مشخص تر مناسب تر و برای کاریردهایی دیگر کارآیی کمتری داشته باشد. گروه صنعتی کاسپین به جهت آشنایی با ابعاد فنی محصولات تمامی این برندهای تولید کننده تجهیزات اتوماسیون صنعتی، قادر است مشتریان گرامی را در خصوص انتخاب بهترین برند متناسب با نیازهای فنی خود راهنمایی و در این زمینه مشاوره دهد.

کپی مطالب بالا با ذکر منبع بلامانع است.

5/5 - (1 امتیاز)
تعداد بازدید ها : 986
فهرست